getuigenis - Verzorgende

LOES EN SAM
In mijn huidige job heb ik gevonden wat ik zocht.

Loes en Sam beslisten beiden om hun carrière over een andere boeg te gooien. Na een opleiding van een jaar vonden ze allebei een nieuwe uitdaging in de job van verzorgende bij Thuishulp, een onderdeel van de Socialistische Mutualiteiten.

SAM

Wie jong was in de jaren 80, heeft destijds de ziel uit zijn lijf gedanst op de tonen van “I Can’t Live In A Living Room” van Red Zebra. De bassist van die groep, Sam Claeys, is in het dagelijks leven thuisverzorgende in dienst van de Bond Moyson Oost-Vlaanderen.

Rond mijn veertigste besloot ik, na een loopbaan in de sales, om te gaan doen wat ik het liefst doe: voor mensen zorgen. Het verschil tussen de verkoop en de zorg is enorm, in positieve zin. In de verkoop gaat het vooral om cijfers, bij ons staat de mens centraal.

Ik zie meestal drie à vier cliënten per dag. Het type van zorg verschilt echt van cliënt tot cliënt: eten bereiden, boodschappen doen, wassen en strijken, administratie, … Of al die dingen samen. Ook emotionele ondersteuning is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Soms wilt een cliënt niets liever dan even kaarten of samen de krant lezen. Elke dag is anders, routine ken  ik niet. Het verschil met het werk van een verpleegkundige is dat wij geen medicatie toedienen.

Aan mijn carrièreswitch is een heel traject vooraf gegaan. Mijn opleiding duurde dertien maanden. Zes maanden theorie, zes maanden stages en dan nog een maand om het Riziv-nummer van zorgkundige te kunnen behalen. De opleiding omvat voedingsleer, verzorging, verpleegkundige vaktermen, medicatieleer, koken en strijken … Dat laatste is niet bepaald mijn grootste talent, maar goed, je kan niet in alles uitblinken. Ik vond het een zeer waardevolle opleiding, ook omdat je in de omgang met mensen met Alzheimer of kanker wel enkele keren jezelf tegenkomt. Toen ik die met succes had voltooid, kreeg ik een contract bij de Bond Moyson. Ik kon ook in verschillende rusthuizen aan de slag, maar daar zou ik niet dezelfde variatie in jobinhoud gehad hebben. Ik heb mijn plek gevonden!

LOES

Ik werk sinds 5 jaar als verzorgende voor Thuishulp Limburg. Doordat ik mijn vorige job als kapster beu was, ben ik aan de opleiding tot zorgkundige van De Voorzorg begonnen. Ik heb stages gedaan in een rusthuis en nadien bij Thuiszorg Hasselt. Deze laatste stage was enorm goed meegevallen en ik had het geluk dat er net iemand op pensioen ging, waardoor ik onmiddellijk kon beginnen.

Ik werk bij de cliënten thuis en doe daar huishoudelijke taken: eten bereiden, boodschappen doen, wassen en strijken, rekeningen betalen, de cliënten naar de dokter brengen, … Daarnaast heb ik verzorgende taken: een bad geven, haren wassen, handverzorging … Kortom alles wat er in een huishouden gebeurt, maar wat de cliënten zelf niet meer kunnen. Er is ook een sterk sociaal aspect aan de functie. De cliënten appreciëren het dat je hen gezelschap houdt en een luisterend oor biedt.

De job is fysiek redelijk zwaar, maar je haalt er enorm veel voldoening uit. Je hebt niet het gevoel dat je aan het werken bent, door de dankbaarheid die de cliënten tonen. Zij zien ons niet als personeel, je hebt echt een band met de mensen. Het gaat er familiaal aan toe, ik heb nooit het gevoel dat ik naar mijn werk ga, maar ik ga naar ‘mijn’ mensen.

We hebben een heel fijn team en een super sectorverantwoordelijke. Alles is netjes geregeld qua loonvoorwaarden en je hebt ook werkzekerheid. We krijgen elk jaar een mooie cadeau en er is een heel leuk personeelsfeest. De job biedt  veel flexibiliteit, ik heb vaak de ruimte om mijn werkplanning zelf op te maken. We krijgen ook de kans om steeds bij te leren via bijscholingen.

Momenteel is/zijn er 14 gelijkaardige vacature(s)

Bekijk ze nu

Vind je niet wat je zoekt? Je kan spontaan solliciteren.